Chiro Koka verdwaald in de Alpen…

Verdwaalde chiro zit nacht vast in besneeuwde Alpen 

 

BRUSSEL – 38 chirojongeren uit Kontich zijn gisteren met de helikopter gered in de Sloveense bergen. Ze waren verdwaald.

Op de grens van Italië en Slovenië is maandag een groep van de Chiro Koka uit Kontich de weg kwijtgeraakt. De groep was op kamp in een klooster in Logbod Mangartom, een klein dorpje net over de grens van Slovenië.

Ze waren maandagochtend vertrokken op tweedaagse trektocht in de bergen. In zomerkledij trokken 34 jongeren tussen 14 en 20jaar en 4 begeleiders de Mount Mangart op.

Toen het donker en koud werd, raakte de groep het spoor bijster. ‘Rond 6.30 uur ’s avonds hebben we de hulpdiensten in het dal gebeld’, zegt begeleider Jan Marckx. Voor de hulpdiensten was het met het invallen van de duisternis al te laat om nog helikopters te sturen, dus werd met ploegen te voet gezocht naar de groep. De zoektocht duurde tot 1 uur ’s nachts.

‘De locatie die we doorkregen, was verkeerd’, zegt commandant Zanni van de ‘Soccorso Alpino di Sella Nevea’. ‘Ze waren op paden gegaan die zelfs wij als ervaren gidsen proberen te vermijden.’

Pas om halftwee ’s nachts vonden de reddingswerkers de gestrande jongeren terug. Ze kregen warme kleren en thermische dekens. Pas de volgende dag konden ze naar het dal worden teruggebracht. (tv) (deStandaard)

Over die zomerkledij;
Ik kan me moeilijk voorstellen dat ze effectief met zomerkledij de bergen introkken. Waar ik me eerder iets bij kan voorstellen is dat de stoere chirojongens in bewegingskledij vertrokken.

Korte broek en blote benen zoals het betaamt. 😉 Al had een “kousenbroek” over hun stoer pelske en onder hun chiroshort waarschijnlijk beter op z’n plaats geweest. Of natuurlijk… gewoon een lange broek!!
Ze hebben alleszins iets om over te vertellen als ze terugkomen en hopelijk hebben ze hun lesje wel geleerd.