Zondag tenen wij naar batibouw. Niet omdat we dat tof vinden, maar eerder uit noodzaak.  Er zijn immers een aantal dingen die we willen uitvogelen ivm onze nieuwe woning.

Eerst en vooral is er de badkamer die wat vernieuwing kan gebruiken.
Kom, we kunnen daar niet echt over klagen. ’t Is tien keer beter dan wat we nu hebben.
In onze huidige (huur)woning hebben we een zitbad waar je als volwassene kaarsrecht in kan zitten en héél misschien je benen in kan strekken. Wij gebruiken dat ding vooral als douche, maar ons kindjes gaan toch liever in bad. En met drie in ’t zelfde bad is dat nog best zuinig ook. 😉

huidige badkamer

Ons nieuwe huis beschikt enkel over een douche. Dat gaat allemaal wel lukken zo zonder bad, maar als we de badkamer zouden vernieuwen, dan steken we daar toch graag een bad in dat ook kan dienstdoen als douche.
Aan de sanitaire standhouders van batibouw dus om ons wat wijzer te maken in het benutten van kleine badkamerruimtes.

badkamer

badkamer nieuw huis

Ten tweede is er het EPC dat niet al te gunstig is. Extra isolatie en een hogerendementsketel zouden aangeraden zijn volgens de EPC-deskundige.
Nu ik het EPC van het nieuwe huis ken, wil ik eigenlijk zelfs niet wéten wat het EPC in onze huidige woonst zou geven.

Om dat wat te illustreren:
–  Als we de verwarming op 18°C zetten, wordt het in de winter met wind niet warmer dan 17,4°C.  Met normaal winterweer staat de verwarming hier op 17,8°C om ons te verwarmen tot 17,4°C.
Ja, we zouden ze hoger kunnen zetten, maar dat hoeft niet voor ons. Daarbij is ’t beter voor ’t milieu en onze portefeuille.
– Op de kinderen hun kamers (onder het dak) is het zonder elektrische verwarming (want daar ligt geen centrale verwarming) tussen de 6°C en de 11°C ’s nachts in de winter. In de zomer lopen de temperaturen daar op tot 40°C.
– Als de wind hard waait buiten, dan voel je dat in huis -mits wat fijngevoeligheid-.
– Mensen die op straat onder ons raam (een verdiep lager) een babbeltje slaan, kan je bijna letterlijk verstaan hierbinnen.
En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wat dat EPC betreft gaan we er dus enkel maar op vooruit gaan. Echter, het is de moeite waard om eens uit te vissen wat het ons zou kosten om het platte dak boven de eetruimte, keuken, berging en wc te isoleren. Ook het marktaanbod aan hogerendementsketels moeten we eens uitpluizen.

Dat alles moet zelfs vrij dringend gebeuren omdat we moeten te weten komen hoeveel extra kosten we nog kunnen dragen en om die onder te brengen in de nog aan te vragen lening.

Premies, offertes, leningen, groeneleningen,… mijn hoofd barst er bijna van!