Vorige week maakte ik nog eens een portie kweepeergelei. Dat heeft zo’n fantastische kleur en ons kinderen (en ikzelf) zijn daar zot van.

Deze week kocht ik nog eens drie kweeperen om kweepeergelei zonder suiker te maken. Ge geeft immers ni zomaar een potje confituur of gelei aan diabetici.
Er werd pectine in huis gehaald en tagatose om te zoeten.
En toen begon het experiment! Experiment ja, want een recept had ik precies nergens gevonden.

1,5 liter sap
250gr tagatesse
en pectine volgens de verpakking (ik ben te lui om te checken hoeveel dat weer moest zijn)

Ge ziet van hier dat dat lukte natuurlijk!
Algauw nam ik de doos tagatesse weer om er met de losse hand nog wat bij te kappen. Geleren deed dat ook van geen kanten, dus kapten we er nog pectine bij ook.
Na bijna twee uur koken (ja, bij kweepeergelei duurt dat lang) was er al serieus wat uitgekookt. En toen ik het beu was en het toch maar op potten wou gieten, was het nog zo lopend als iets.

Hoe dat afliep? De gelei in de potjes steef dus serieus op blijkbaar. Zo werd de gelei dus veel harder dan de gewone gelei met suiker. Qua smaak bleef hij nogal zuur. Misschien had ik er toch de volle 500gr tagatesse moeten in kappen.
De gelei werd ook niet zo donkerrood als die met suiker.

Ik had beter deze eerst gelezen ipv achteraf. Al zou ik nog niet weten hoe het nu verhoudingsgewijs zou moeten.
Iemand ervaring met suikervrije gelei of confituur?