Men zoeke:
1) een vlierstruik ver weg van uitlaatgassen.
2) een schaar

Knip u de schoonste (bloeiende) bloemenschermen uit de struik.

Men neme:
1) een glazen pot
2) twee citroenen/één citroen + 1 appelsien
3) kraantjeswater

Steek de vlierbloesems in de pot. Snij de citroen en de appelsien in stukken en steek mee in de pot. Zet de boel onder water. Sluit uw pot af en laat 24u staan, liefst in de zon (voor zolang die schijnt tijdens die 24u).

Men zet klaar:
1) kookpot
2) trizee of zift met neteldoek
3) dun katoenen doek (of een simpel tetrawashandje)

Knijp de citroen en appelsien uit. Giet de inhoud van uw glazen pot door de neteldoek.
Meet de hoeveelheid vocht af en zeef dat vocht nog een tweede maal door fijnmazig katoen. Een tetrawashandje voldoet aan de eisen. We willen immers zo weinig mogelijk beestjes overhouden hé.

Zet de pot op ’t vuur en voeg per liter sap 500gr (riet)suiker toe. Verwarm tot aan het kookpunt.
Giet de siroop op zuivere flessen.

Te gebruiken met plat of bruiswater, in gerechten, bij witte wijn. Noem het!

En wie een klein flesje wil krijgen ipv het zelf te fabriceren, mag dat hier laten weten. 2 mogen er de deur uit.
Reageren kan tem zondag 29 mei.
Voor de goede orde: trizee = vergiet, zift = zeef