Zo. Dagen zonder vlees, tweede editie.
Vorig jaar deden we mee en dit jaar doen we het met meer overtuiging nog een keer.
Ze zijn het nog niet vergeten, ons kinderen. De twee oudsten weten het ook héél goed. 40 dagen geen vlees.
Enfin, ik weet nu al dat het weer geen 40 volkomen vleesloze dagen zullen zijn. Maar één carnidag per week ipv één veggiedag per week, dat zou toch al een schone ommezwaai zijn hé?
Vorige editie zinderde onze warmemaaltijdenzondervlees nog lang na en dat is een goed ding denk ik. Als ik nu vlees koop, dan zal dat meestal minder dan meer zijn. Voor 6 personen haal ik gemiddeld 450 gr vlees in huis met een maximum van 600 gr voor het hele gezin.
Voor de broodmaaltijden hadden we het wat moeilijker. Allee ‘we’… ‘ik’ dus. Er kwam nog vlees binnen voor het boke. Minder. Veel minder. Dat wel.
Hoe raar dat ik het vorig jaar niet verzonnen kreeg om vegetarisch broodbeleg in huis te halen.
Ons kinderen leefden op choco, honing, confituur (ik heb ook dit jaar nog hopen potten staan!), kaas, smeerkaas, geitenkaas en af en toe een vleesje.
Voor de start van dit jaar haalde ik alvast wél tartex en kabouterpaté in huis.
Het vervult me enigszins met nostalgie. Ik ging namelijk naar een school waar de helft van mijn klasgenoten tartex tussen zijn bokes smeerde. Over het waarom daarvan heb ik me als puber nooit vragen gesteld. Dat was zo. Wij deden dat thuis niet. Bij de goeie Vlaamse boerenkost hoort standaard een goei stuk vlees. Zo ben ik groot gebracht.
Gelukkig leerde ik op school ook andere voedingsgewoonten kennen. Ik deelde het leslokaal standaard met 1/4 vegetariërs en 1/4 halve vegetariërs
In onze klas zat ook iemand die macrobiotisch was. Haar moeder bracht elke middag gewoontegetrouw een portie versgemaakt eten naar school. Maar onze puberale, macrobiotische klasgenoot was daar niet altijd heel content mee. Zo ruilden wij onze boterhammen tegen haar eten. Man! dat was toch lekker. Tofu, seitan, zeewier,… Ik had daar tot voor mijn 14de nooit van gehoord.
Enfin, we rakelen dus nog eens wat oude kennis op. Eindelijk! *verdient een sjot onder haar kont*
#DZV2012 is alvast hipper dan de editie van vorig jaar. Er lijken meer mensen te zijn die meedoen.
We verzamelen receptjes op pinterest en we gooien onze verminderde ecologische voetafdruk in de strijd.
En alsof dat nog niet genoeg is, waag ik me alvast aan een ander experimentje.
Geen shampoo meer. Hier opgepikt. Daar vandaan.
Geen idee of het veel verschil zal geven… We wasten onze haren tot hiertoe vrijwel altijd met biologische shampoo.
Voorlopig is het een experiment met betrekking tot mezelf. Voor de kinderen kwam er hier bioplanetgewijs nog nét een shampoofles van 500ml in huis. En manlief staat ook niet te springen op van die zotte ideeën.
Hop! Als nu de zon nog wat meewil en de dagen rap genoeg lengen, vergaar ik misschien genoeg energie om die voorjaarsvoornemens tot een respectabel einde te brengen.
Zodra jullie switchen van ‘poep afvegen met papier’ naar ‘de kak tijdens de vrije val wegslaan met een bussel esdoorntwijgjes’ kom ik mijn Petefien redden. X-D
Hier hebben mijn kinderen beslist dat we meedoen! Ik vind de warme maaltijden absoluut geen probleem, maar idd de boterhammen… Ik heb dit weekend als test al wat vegetarisch beleg gekocht, maar ze (en ook ik) lustte alleen maar de houmous. Ben eens benieuwd hoe lang ze het volhouden…
Iedereen heeft het over dat vlees, maar ik lees bij niemand dat ze hun reizen afschaffen om die ecologische voetafdruk te minderen. Raar toch?
@Zapnimf: ik heb in het spotje geleerd dat de voedselindustrie een grotere afdruk heeft dan de hele transportsector. Dus als ik vanaf nu op mijn vluchten telkens een vegetarische maaltijd bestel verklein ik mijn netto afdruk…
Weet ge wat, Zapnimf, ik stel voor dat we allemaal voortdoen gelijk we bezig zijn. Dan is de wereld binnen 20 jaar om zeep. Dan is er eens een goed initiatief, dan is het weer niet goed genoeg.
Zapnimf, zij liet overlaatst deze reis liggen.
En wij letten daar op. Al jaren. Ik besef dat we zonder auto niet ver geraken met ons vier kinderen, maar nog beter dat dan met het vliegtuig gaan.
Dit jaar wordt het misschien zelfs geen reis (al zal dát dan eerder om budgettaire redenen zijn.)
Maar goed, er zijn veel te veel mensen die nog geen één keer bij die ecologische voetafdruk hebben stilgestaan. Wat nog erger is; er zijn mensen die het ronduit belachelijk vinden om te consuminderen.
Zodoende is het geen slecht idee om met dat vlees te beginnen. Sensibiliseren als het ware.
De wereld zal ik er niet mee redden, dát is waar.
Hey, als ze u een gratis reis geven ge zijt juist twintig jaar samen en de laatste achttien jaar nooit meer dan een paar dagen ergens naartoe geweest… ik daag u uit. 🙂
kijk eens hier voor de broodmaaltijden: http://gedachtesprongetjes.blogspot.com/2011/12/top-8-lekkere-en-snelle-broodsmeersels.html
ik doe het nu al 3 maanden zonder shampoo, gaat prima. nog efkes afwachten wat de post-zwangerschapsharen gaan doen. en het haar van de zoon heb ik nog amper gewassen sindsdien (wel gespoeld), nadat ik las dat dat in de pre-puberteit eigenlijk niet hoeft. gaat ook prima.
Smeersels van Abinda, als ge dat eens ergens tegenkomt, kopen! Het is vrijwel het enige merk broodbeleg dat ik nog koop, want vegetarisch, biologisch en in potjes met statiegeld. Hun kruidige paté is geweldig. De rest ook, maar de kruidige paté is mijn favoriet.
En shampoovrij kan toch wel een groot verschil maken, vind ik. Alleen al door de verpakking… tenzij uw huidige bioshampoo een shampoobar is, dan valt dat aspect ook weg 🙂
Alleszins veel succes met de experimentjes!
Michel, ik geef toe. Klinkt aanlokkelijk! 😉
@La Merlette blanche: nee geen shampoobar hier. Ik wist zelfs niet dat dat bestond in shampoovorm!
Ik zal die Abinda volgende keer eens meepakken sé. Dat is begot van Vlaamse grond!
Tartex? Al jaren veggie maar daar heb ik nog nooit van gehoord.
Andere boterhamtips: http://www.vegetarisme.be/guestftp/Veggie%20Lunchbox%202011%20versie%20Stad%20Gent%20def.pdf
Of als je zin hebt om donderdag 8/3 rond 19u30 af te zakken naar het Leuvens Oratoriënhof. EVA Vlaams-Brabant organiseert een kookdemo met hapjes en receptentips