Deze avond gingen we voor een gekend gerechtje.
Eentje met veel snijwerk. Maar kijk… eens dat achter de rug is, is het gewoon in de pan kappen.

2 courgetten, 3 pekes, 2 pastinaken, 1/2 pompoen in grove stukken/plakken snijden.
2 sjalotten (wegens gebrek daaraan hier vervangen door een rode ajuin) ontdoen van zijn frakske, 2 ajuinen in grove stukken snijden, 2 tenen look fijnsnijden
1/2 spaans pepertje fijnsnijden.

Gaan in een grote wok/pan/iets met olijfolie:
Look, komijnzaad & korianderzaad (platgestampt en van elks  een koffielepel), lepeltje paprikapoeder, en het stukske peper.

Na 5 minuten toevoegen:
Ajuin, sjalotten, snuifje saffraan en koffielepeltje kaneel, peper en zout.

Na 5 andere minuten (nee, we werken niet cumulatief) toevoegen:
pekes (wortelen zo u wil), courgetten, pastinaken en pompoen.
10 minuutjes in ’t oog houden en geregeld eens ‘keren’ om de kruiden in de groenten te laten trekken.

Bij in de pan:
80gr rozijnen en een blik uitgelekte kikkererwten (200 of 250gr?)
Dan 400gr pruimtomaten uit blik toevoegen (wij hadden geen pruimtomaten meer dus werd het gewoon 400gr tomatenstukjes) evenals 600gr groentenbouillon.  De groenten moeten zo goed als onder staan dus moet ge bijvullen tot uw groenten kunnen garen in ‘sap’. Ik zet er simpelweg een deksel op en roer alles bij tijd eens om. Dat gaat ook en uw saus is minder lopend op ’t eind.
De boel 20 minuten laten garen.

Voila. Er rest u alleen nog het bijvoegen van de grof versneden koriander en het opdienen met couscous.

Ervaringsnoot van de dag: let op met het peperke!! Ik doe er meestal een halfje in maar vandaag telde dat halfje voor 2 minder pikante varianten. De kinderen kregen ketchup tussen hun eten gedraaid om de smaak wat te milderen!
Zeg niet dat ik u niet gewaarschuwd heb hé.

Allee, en nu zal ik me maar eens inschrijven voor de workshop “foodfotografie” bij Photo-copy zekers?

Ik geef u voor ’t gemak nog efkes de ingrediëntenlijst mee. Schoon achter elkaar.

2 ajuinen (grof gesneden)
2 sjalotten (ontveld)
2 tenen look (fijn gesneden)
zout, peper
komijnzaad (fijn gemalen, 1/2 – 1tl)
korianderzaad (idem komijn)
saffraan
kaneelpoeder (1/2tl)
paprikapoeder (1tl)
1/2 spaans pepertje (of meer voor de durvers)
400gr pruimtomaten uit blik
600gr groentenbouillon
1 uitgelekt blik kikkererwten
80gr rozijnen
3 wortelen in grove stukken
2 pastinaken in grove stukken
2 courgetten in grove plakken
1/2 pompoen
1 bussel verse koriander
couscous

De hoeveelheden zijn voor 4 personen. Wij eten daar met 6 van (waaronder 4 mini-eters) en vriezen steevast de helft in.