Dat ik onze eerste bakfiets verkocht en dat ik content was toen de nieuwe bakfiets arriveerde, dat schreef ik al eens.
Hoe dat nu zit na twee maanden schoolverkeer (en daartussen twee maanden vakantieverkeer) mét de bakfiets en één auto minder, dat vertelde ik nog niet.
Ziehier dus…
Ja, ik vind dat nog steeds okee, zo’n bakfiets met trapondersteuning. Ik heb nog nooit gedacht “oh, we pakken efkes den auto in plaats van den bakfiets.”
We hebben al wat regen mogen verteren de voorbije maand maar dat kan me amper deren met mijn nieuwe regenbroek. De kinderen zitten dan droog onder zeil. Voor hen ook geen probleem dus.
De enige moeilijkheid in die situaties is dat ge ni kunt zien wie er nu wie had pijn gedaan en dat ge Mitte ni deftig kunt verstaan als ze met haar ge-“moekeuh?” begint.
Dagelijks worden er 12 tot 24 kilometers verteerd. De namiddagrit is een vast gegeven, de ochtendrit is variabel. Dat hangt van vaders werk af.
Zolang de kinderen droog kunnen zitten en geen kou hoeven te lijden verkiezen ze de bakfiets boven de auto. En hoe tof is het niet om ’s ochtends (als we langs de snelle weg rijden) alle auto’s voorbij te steken op de Liersesteenweg?
Rijden we langs de snelle weg, dan passeren we de lama’s (of alpaca’s… ik zie dat verschil niet jom!) en het ‘afgebroken huis’, de koeien en véél autoverkeer. Rijden we langs de trage weg, dan rijden we langs het safipad voorbij eenden en ganzen en schapen, over kastanjes, zonder autoverkeer en een enkele keer voorbij een straat waar een crèmeglacekarreke staat geparkeerd.
We mogen absoluut niet klagen over de fietsmogelijkheden richting Lier.
Behalve dan die ene overgang fietspad/straat/fietspad op de Liersesteenweg. Hoe het komt dat op een recent aangelegd fietspad zó’n boebel zit dat ge er ni kunt overrijden met de bakfiets tegen normaal fietstempo zonder dat de kinderen 20cm van het bankske wippen of met hun hoofd tegen mijn stuur slaan, dat versta ik niet!
Verder heb ik me al verbaasd en bijna mijn middelvinger opgestoken naar automobilisten die zonder gêne bijvoorbeeld op het fietspad komen staan om de baan op te rijden en zich geen fluit aantrekken dat ge als fietser uw remmen moogt dichtgooien, dat voorbij winkelop- en afritten rijden altijd een beetje Russische roulette spelen is, dat er weinig mensen stoppen om een eenzame fietser op een eenzame oversteekplaats over te laten.
Nog opvallend: ik had in september geld kunnen verdienen met bakfietsadvies te verschaffen.
Mensen belden aan onze deur en vroegen vanwaar hij kwam, of we content waren, hoeveel dat kostte.
Mensen hielden me tegen als ik onderweg was naar school en vroegen vanwaar hij kwam, of we content waren, hoeveel dat kostte.
Straf jom!
Benieuwd of het ons nog zo vlot afgaat als het winter wordt!
Vanaf 15 oktober worden de fietskilometers hier trouwens deftig uitgebreid. Ik zal dan op maandag en vrijdag 34 kilometer rijden. Een schoon totaal van 68km extra per week. Ik zweet al als ik er aan denk want het zal niet met trapondersteuning zijn!
Dat wordt dus geld uitgeven aan een nieuwe regenjas, extra fietstassen en misschien ook maar katsjoe botten voor op de velo.
Of hoe doen andere fietsers dat? Ge had mijn schoenen gisteren moeten zien.
Oh, en wil er niemand onze auto (renault scenic) overkopen? Hij staat nog steeds te koop!
Ik heb overschoenen van gore-tex, je hebt er ook in softshell vairant, het voordeel hiervan is dat je je broek erin kan vaststeken, anders wordt die lang onder nat door opspattend water onder je fietsbroek. Fietsen met laarzen is echt niet comfortabel en erg koud… ik overweeg wel een paar kavat-winterlaarzen voor in de barre kou…. Denk ook aan waterdichte handschoenen (liefst softshell met een paar icebreaker handschoentjes eronder voor in de winter…
eneuh snel afneembare fietstassen (van ortlieb) zijn in het stad ook onmisbaar.
als je nog fietsvragen hebt: bel de fietsmoeder 😉
Och, die extra kilometers zijn ideaal om het hoofd leeg te maken tegen dat je thuis bent of om de ochtendspits thuis te verteren. En die kilometers naar het werk zullen vergoed worden! Je zal je nieuwe fietsbenodigdheden er gauw uit hebben. En wat die schoenen betreft: er zijn fietsbroeken die een extra stukje hebben voor over uw schoenen. Een oud-collega van mij die had speciale hoesjes voor over zijn schoenen. Maar ook ik had donderdag een hele dag natte voeten (ik zat constant in gesprekken zodat ik mijn schoenen niet eventjes kon drogen op de verwarming)… Iets voor onder de kerstboom? Veel plezier op de fiets!!!
Karen, ik ga de ochtendspits zelfs helemaal rateren! Tegen 7u moet ik al op de fiets zitten. :s
Mijn fietsbroek heeft geen extra stukje dus ’t zal anders opgelost moeten worden want daar zie ik inderdaad ni naar uit, naar heel de dag natte voeten. 😉
Ik heb overschoenen van gore-tex, je hebt er ook in softshell vairant, het voordeel hiervan is dat je je broek erin kan vaststeken, anders wordt die lang onder nat door opspattend water onder je fietsbroek. Fietsen met laarzen is echt niet comfortabel en erg koud… ik overweeg wel een paar kavat-winterlaarzen voor in de barre kou…. Denk ook aan waterdichte handschoenen (liefst softshell met een paar icebreaker handschoentjes eronder voor in de winter…
eneuh snel afneembare fietstassen (van ortlieb) zijn in het stad ook onmisbaar.
en ohja: aparte gemakkelijke fietskleren en properen verse kleren in de fietstas is ook zalig… kwestie van niet een halve dag in opdrogend zweet rond te lopen…
als je nog fietsvragen hebt: bel de fietsmoeder 😉
Over de ortliebtassen bestond geen twijfel. Dat zullen ze worden inderdaad.
Die kleren vind ik een pak moeilijker om over te beslissen…
Met deze temperaturen kunnen botten nog hé. In natuurrubber… kwestie van goed te zitten… En in de winter kunnen dat inderdaad winterlaarzen zijn.
De tuin op school is ook een slijkbad bij dit weer, ik ga daar sowieso botten nodig hebben…
over die laarzen: dan heb je daar een paar staan, en een paar in je tassen? Of ga je altijd fietsten met laarzen voor als het zou beginnen regenen? Voordeel van zo’n overschoenen: opvouwbaar en compact en je hebt nog “geklede” schoenen achteraf…
Die kleren kunnen ook gewone kleren zijn die je dan uitdoet hé… hoeft geen nieuw gerief te zijn 😉 Ik vind het echt ellendig, rondlopen met zweetkleren die dan moeten drogen, koud hebben dan, bijna elke dag verse kleren moeten aandoen omdat ze stinken…
Knap!
Het is heel vervelend als de regen van je regenbroek in je schoenen loopt en je de rest van de morgen (dag) natte voeten hebt. Ik neem reserveschoenen mee, maar vaak ben ik geladen als een ezel: reservekledij (want ik kleed me om als ik op het werk aankom, kwestie van mijn collega’s niet te hinderen met zweetgeurtjes), boterhammen, fruit, zuiveltussendoortje, zwemgerief als ik in de middagpauze ga zwemmen, handtas, regenbroek, … En toch ga ik nog altijd liever op de fiets naar het werk dan met de auto – ook al ben ik vorig jaar ten val gekomen waarbij ik mijn schouder brak (twee operaties gehad en nu nog altijd aan het revalideren).
Ik Bewonder je (met grote B)!