Kumpir, ik lust dat graag!
Ik ben dan ook zwaar fan van de Kumpir Billy in Deurne al kan ik me niet herinneren wanneer ik daar nog eens ging eten.
Vanavond ging ik dat zelf wel eens maken. Ahum.
Zonder recept… want ik vond geen deftig. Enkel de gaartijden van een geroosterde patat vond ik terug. Een gaartijd die er schoon naast zat.
50 min op 180° schreef de bron voor.
90 minuten op 180° bleek veel correcter te zijn.
40 minuten extra en dat was een streep door het humeur van 1. mijn kinderen die honger hadden, 2. mezelf nadat Klaas een bord gare patatten met groenten (per ongeluk) tegen de grond keilde en 3. de man waar ik lelijke woorden naartoe slingerde toen die hoogte kwam nemen van het gekletter en geroep in de keuken.
Zo zaten er dus na half zeven pas 4 kinderen aan tafel boven hun gevulde patat. 2 aten enkel de rauwkost op waarvan één moord en brand huilde dat hij honger had en het niet lustte. 1 at enkel de kaas eraf en de oudste deed haar best, at haar rauwkost op en daarna de helft van haar patat met groenten. De kaas gaf ze weg aan de kaaseter.
Ik ging zelf aan tafel toen 3/4 van de kinderen het al voor bekeken had gehouden.
Sfeer zwaar onder het vriespunt. Héél gezellig, zo twee uur uw kas afdraaien om eten op tafel te krijgen.
En op de koop toe een lelijke foonfoto in nog vorter tl-licht.
Maar kijk, stel dat ge er zelf toch goesting in zou hebben (en voor ’t geval ik het toch zelf nog eens wil testen) alhier het recept.
Per persoon een vuistgrote patat. (Te garen in de oven in een aluminiumpapiertje gedurende héél lang.)
Ik maakte een groentenvulling met groenten die voorhanden waren in de ijskast.
– wortelen (in reepjes gesneden)
– 2 rapen (in den helft en dan in schijfjes gesneden)
– 1 broccoli (gekookt)
– ajuin en look fijngesnipperd.
Ik had een wok vandoen en zwierde daar in deze volgorde alles in:
– olijfolie
– ajuin en look
– wortelen
– rapen
– grof zeezout
– versgemalen zwarte peper
– beetje rozemarijn
– komijn
– versgemalen korianderzaad (niet overdrijven)
– en als de rest bijna (beet-)gaar is, de gekookte broccoli erbij
Als begeleidende rauwkost:
– fijngesneden ijsbergsla
– geraspte koolrabi
– geraspte wortelen
– geroosterde pompoenpitten
De -na lang wachten- gare patatten halveert ge en holt ge gedeeltelijk uit.
In de holle patat: een schijfje mozarella onderin, gewokte groenten erboven en nog wat mozarella bovenop. Efkes den oven weer in om de kaas te doen smelten.
Beetje nakruiden met wat grof zeezout.
Voila. Dat ik mij mispakt heb aan de voorbereidingstijd.
En als ik het opnieuw zou maken, dan zou ik de patatten verder uithollen en een deel van de patattenpulp mengen met wat lookboter of kruidenboter alvorens ik de groenten erbij zou zwieren.
Ooit… als ik deze avond vergeten ben…
Awel, ik heb er goed mee gelachen…maar heb ook wat tips…
*als je nu in iedere patat heel wat gaatjes prikt met een vork, dan zou je de oorspronkelijke gaartijd benderen.
*frieten van de frituur, dat zijn toch ook maar patatten en dat smaakt ook echt heel goed!
Toch dank voor uw verhaal, je kan in ieder geval zeggen dat je je best deed 🙂
Ik zal de comment op de foto maar voor mij houden zeker? 🙂 Maar dat kan eigenlijk niet slecht zijn. Het type patat is trouwens ook belangrijk qua gaartijd. 🙂
Ja Ann, liefst ja. Een deftige foto kon er na alle keukenmiserie niet vanaf.
Oh en lekker was het wel zenne. Wat fine tuning nodig en een beter inschattingsvermogen. 🙂
Als ik gevulde aardappels maak dan prik ik wat gaten in de patat, ik zwier die in de microgolfoven voor een minuut of 7. Laat ze even rusten, controleer even of ze gaar zijn en desnoods laat je ze nog wat garen… En klaar! Als ik na het werk nog snel moet koken, dan is dat een goeie truc van de foor. Succes!
Ik zou ze halfgaar koken en dan gratineren in de oven
Met een handvol gehakt bij moet dat fijn eten zijn me dunkt! 😉
Hello From Volrecepten.be!
We are a recipe search engine and I would like to invite you to join our site and make your recipes available to many people. If you liked it, you can join through the top blogs on the right of the page.
Please, contact me if you any question 🙂