Zelfgemaakte choco is niet te versmaden op een zelfgebakken boke. Dus na het zelfgebakken brood, de zelfgemaakte confituur is er ook de zelfgefabriceerde choco.

Vroeger zorgde mijn grootmoeder al wel eens voor een halve kilo verse choco. Er werd gesmuld toen! Mijn moeder moest zelfs de pot beschermen tegen hebberige lepels. Grote lepels, kleine lepels, vingers,… alles was goed genoeg om efkes rap te proeven zonder dat iemand het in de gaten had.

Door de jaren heen had ik haar dat recept al dikwijls eens gevraagd en telkens schreef ik het netjes op.
Ondertussen ben ik die dingen allang kwijt. Kom… ik heb zelfs niet de moeite genomen om mijn keukenschrijfsels terug te vinden. Dus begon ik er in ’t begin van de zomer maar aan op goed geluk en op de herinneringen die zich in mijn grijze massa hadden genesteld.

Chocolade, boter, eventueel een ei, suiker. Veel meer moest dat niet zijn. Laten opstijven in de ijskast en bokes smeren!

Nu kan je eigenlijk ook héél simpel iets maken wat verdacht veel weg heeft van choco.
Ooit al chocoladesaus gemaakt? Chocolade, room… u weet wel.
Als je dat in de ijskast zet, heb je ook iets goed smeerbaar wat nog goed smaakt ook.

Maar dus. Het beste probeersel tot hiertoe;
– 200gr zwarte chocolade
– 100ml room
– dik 50gr boter
– 70gr suiker (ik gebruik biorietsuiker)

Chocolade en suiker samenvoegen en opwarmen (au bain marie of microgolfoven) tot de chocolade gesmolten is. Room en (gesmolten) boter toevoegen. Goed mengen tot een glad geheel. In een (glazen) pot gieten en laten opstijven in de koelkast.

Om te bewaren zet je de choco best op een koele plaats. De ijskast is eigenlijk net iets te fris om de choco goed te kunnen smeren. Extra room of boter verhelpen dat probleem. Dat zijn echter weer wat calorieën extra (alsof dat al veel uitmaakt bij deze caloriebom maar toch. 😉 ) en dus zet ik de pot choco liever wat vroeger uit de ijskast of gewoon in de kast. Het leger lepels probeer ik genadeloos in de schuif te houden. Al kan ik zeggen dat er toch al wel eentje durfde te ontsnappen om met zijn tengels in de choco te dabben!