Ik had geen goesting in de zee.
Akkoord, het was warm… en met zo’n hete binnenlandse temperaturen is het aan de zee meestal wat koeler.
Maar dan nog. Ik had er geen zin in. Geen schaduw, geen rustige plaatskes tenzij ge uw zagende kroost ver door het zand sleurt.

Ik vroeg op facebook naar leuke zwemplekjes aan onze Vlaamse waterlopen. Niet omdat ik Vlaanderen beter vind dan het zuidelijk landsdeel, wel omdat ik  het erg vind dat ik mijn eigen streek niet genoeg ken wat dat betreft.
En ook omdat ik eigenlijk gewoon rap ter plaatse wil zijn. Liefst met de fiets zelfs.

Ik heb gedacht aan kreken of andere plassen maar dat leek me uiteindelijk niet ideaal gezien het gevaar op infecties met de aanhoudende hitte. Een rivierke moest het dus worden.
Maar eigenlijk weet ik niet of dat wel mag, zo de Witte van Zichem-gewijs een rivierke induiken. Dat van bruggen boven kanalen en diepere rivieren springen niet mag, dat lijkt me duidelijk. Maar zo rivierkes waar ge kunt staan… mag dat?

Uiteindelijk reden we zo’n 180km richting Rendeux omdat we vrij zeker waren dat er daar aan de Ourthe wel een plekje zou zijn om te spelen. Niet direct voldaan aan de dicht-bij-huis-eis, wel aan de schaduw en waterkant-eis, ver weg van de koppenlopendrukte.

Een plekje aan de Ourthe dus, waar af en toe een kayak of een kano voorbijkwam, waar ons kinderen ongehinderd in hun blootje konden spelen, waar er viskes tussen onze tenen glipten, waar het heerlijk toeven was in de schaduw van de bomen.

Ik maakte op google maps alvast een kaartje aan met mogelijk zwembare plaatsen (misschien is dat kei illegaal, wie weet!)
De link vind je hier. Aanvullingen doorsturen mag!

De criteria zijn:
– proper water
– toegankelijk  met kleine kinderen
– een “strandje” om veilig in het water te geraken is een meevaller
– veilig (qua diepte en stroming)
–  …